Christopher Jamison:

At finde lykkens vej

Klostervisdom til et meningsfyldt liv

Retur til forsiden      Retur til bogoversigten                      

Forfatteren er kendt fra BBC’s tv-serie: Fyrre dage i kloster. Han har tidligere skrevet ”At finde et helligt rum”. Nu har han gjort det igen. Nytolket sin gamle klostertradition og ørkenfædrene, så det rammer det moderne menneske lige i hjertet.

I flot pædagogisk stil gennemgår han 8 trædestene til et rent hjerte, der angiver vejen til sand lykke. De ”8 tanker”, bl.a. frådseri, begær, grådighed, vrede, forfængelighed og hovmod beskrives, så de hver for sig knyttes til helt almindelig livsstil, som de fleste kender det. Temaerne forbindes ubesværet til nutidsbegreber som AA’s 12 trin, kognitiv terapi, psykoanalyse, tv-reklamer, overforbrug, travlhed og meget andet (alt for) velkendt.

Uden på nogen måde at løfte pegefingeren eller optræde som bedrevidende øser abbeden gavmildt af sit eget liv og sin rige tradition, så det får karakter af relevant åndelig vejledning. Af at blive forstået, imødekommet og få mod til ganske ærligt se sit liv efter i selv de mørke kroge.

Hver af de 8 tanker, der er en forløber for de 7 dødssynder, holdes bedst i ave med 8 tilsvarende dyder. Fx bekæmpes grådighed med gavmildhed. Vrede med mildhed og hovmod med ydmyghed. Ikke nogen nem, men en særdeles farbar vej til lykken.

Ind imellem flyder det over med små guldkorn og spændende betragtninger. Fx beskriver forfatteren kort, klart og overbevisende, hvorfor man med stor fordel kan bede flere gange om dagen. Det skal ikke afsløres her, men anskaf selv bogen og find side 130.

Poul A. Beck

Boedals Forlag

 

Retur til forsiden   Retur til bogoversigten